Restaurants van de week 2016 – week 32

Bos & Ven, Oisterwijk
A-fusion Food & Drinks, Amsterdam
Grandcafé De Kamer, Slagharen
’t Kalkoentje, Rhenen
Niven, Rijswijk

bosenven16Bos & Ven, Oisterwijk – 11 punten Gault&Millau
Maakt deel uit van het statige hotel met zijn vele mogelijkheden dat dit jaar zijn 95-ste verjaardag vierde. Klassieke, verzorgde en sfeervolle inrichting, rustig en ingetogen. Fraai terras. Goed gebrachte evergreens uit het Franse repertoire, aangevuld met specialiteiten van het seizoen. Interessante menu’s, ruime keuze à la carte. Vakkundige service.

A-fusion Food & Drinks, Amsterdam – 12 punten Gault&Millau
Uiterst populair en druk bezocht adres in de binnenstad, voor wie graag diverse Aziatische gerechten wil proeven. Het publiek is heel divers en de sfeer prettig ongedwongen. Sushi en sashimi worden continu klaargemaakt en zijn bijgevolg aanraders. Goede porties, verzorgd gepresenteerd. Prima selectie sake ook. Vlotte en attente service.

Grandcafé De Kamer, Slagharen – 13 punten Gault&Millau
Tomatensoep, speklap, schnitzel, kipnuggets met friet voor de kinderen … Even denken we dat we ergens anders moeten zijn. Maar dan lezen we de naam van de chef: Alwin Leemhuis, chefkok van Librije’s Zusje in Zwolle toen dat in 2011 de tweede ster verwierf. Met Chef’s Special, een vriendelijk geprijsd verrassingsmenu, bewijst Alwin zijn afkomst. Verse streekproducten, vakkundige bereidingen en verrassende accenten proeven we in aantrekkelijke, eigentijdse gerechten als gerookte zalm met rozencrème en bereidingen van biet, rode mul uit de Big Green Egg met trio van verse boontjes en knapperige rammenas, en honingparfait met honingraatschuim, blauwe bessen en aardbei-vlierbessencoulis. Beknopte wijnkaart met relatief veel biowijnen en leuke vondsten. Attente, vriendelijke en gemotiveerde bediening. Eenvoudig maar netjes ingericht restaurant.

kalkoentje1’t Kalkoentje, Rhenen – 14 punten Gault&Millau
De ligging van deze zaak aan het water is fantastisch en het hoeft geen betoog dat uit eten hier in de zomer een feestje is. Maar ook binnen is het gezellig zitten, en het begint vaak al met het aperitief aan de haard. Kan het nog gezelliger? Het onthaal en de verdere service zijn een voorbeeld voor velen: gastvrij, los maar ook professioneel. Meestal komt chef Nico Klaver het degustatiemenu aan tafel toelichten. Vijf gangen (maar ook minder of meer is mogelijk) die perfect op elkaar zijn afgestemd en goed worden klaargemaakt. Natuurlijk wordt er uitgegaan van dagverse kwaliteitsproducten, klassiek maar eigentijds benaderd en telkens erg verzorgd gepresenteerd. De trefzekere cuissons en de goede smaakbalansen onderling tonen aan dat deze chef zijn vak verstaat. De gerechten worden afgewisseld met kleine amuses en de hele avond verloopt vlekkeloos en goed getimed. Kies gerust voor de bijpassende wijnen, want die zijn prima.

niven1Niven, Rijswijk – 15 punten Gault&Millau
Niven Kunz is voor culinair Nederland geen onbekende. Dit jonge kooktalent (amper 34 jaar) kookt reeds tien jaar aan de top en heeft ondertussen een paar boeken op zijn naam staan. Hij werkt volgens het 80/20-principe: 80% groente, 20% vis of vlees. In zijn restaurant presenteert hij een proeverijmenu van tien gangen, de beste manier om met zijn kookstijl kennis te maken. Een feestje dus voor groenteliefhebbers en voor wie van mooie bordpresentaties houdt. Dit menu verandert naargelang de seizoenen en het aanbod. De ene keer zijn de creaties uitermate geslaagd en zelfs verbluffend, de andere keer wat minder. Eenvoud is prima, maar af en toe mogen de smaken meer uit de verf komen (lees: mag het allemaal iets meer gekruid). Maar als een gerecht goed is, is het memorabel! Spannend dus. De bediening is jong en vakkundig, soms een tikje te gehaast.