Belangrijkste GaultMillau 2015 Awards naar Chapeau! en Spetters

foto jan sobecki 2aJan Sobecki en Laurent Smallegange, de chefs van respectievelijk restaurant Chapeau! in Bloemendaal en Spetters in Breskens, kregen dit jaar de voornaamste GaultMillau Awards toegekend. Sobecki, die de keuken van Chapeau! de afgelopen jaren bijna ongemerkt op grote hoogte (inmiddels 18,5 punten) heeft gebracht, werd uitgeroepen tot Chef van het Jaar. Spetters in Breskens steeg dit jaar van 12 naar 16 punten en dat is vooral te danken aan Smallegange, die dan ook de titel Belofte van het Jaar kreeg toegekend.

GaultMIllau prees de rust, de verfijning en de balans van de gerechten van Jan Sobecki. Hij kent de klassieke en moderne keukentechnieken door en door en zet op zeer doordachte wijze een kookstijl neer die bij iedereen in de smaak valt. Laurent Smallegange heeft volgens GaultMillau ondanks zijn zeer jonge leeftijd al een duidelijk eigen culinair handschrift ontwikkeld m
et de focus op verfijning, verfrissende details, presentatie, textuur en smaakbalans.

De druk bezochte GaultMillau awards-ceremonie en de presentatie van de nieuwe gids vonden plaats in het Auditorium Centre van de Amsterdam RAI. De presentatie was gekoppeld aan de vakbeurs Fine Food Professional 2014, de jaarlijkse tegenhanger van Wine Professional (12-14 januari in de Amsterdam RAI).

GaultMillau Awards 2015
– Chef van het Jaar: Jan Sobecki – Chapeau!, Bloemendaal
– Belofte van het Jaar: Laurent Smallegange – Spetters, Breskens
– Prijs | Plezier 2015: Vesters, Nijmegen
– Duurzaam Restaurant van het Jaar: Het Ambacht, Heerenveen
– Wijn|Spijsspecialist van het Jaar: Yoshiko van Dobben-Takayama – &samehoud places, Amsterdam
– Sommelier van het Jaar: Erwin Walthaus – Le Garage, Amsterdam
– Talentvol Sommelier van het Jaar: Milton Verseput – De Vrienden van Jacob, Santpoort
– Wijnkaart van het Jaar: La Rive, Amsterdam
– Gastvrouw van het Jaar: Sonja Boreas – Boreas, Heeze
– Talentvol Gastvrouw van het Jaar: Nikolien Vesters-Verstraelen – Vesters, Nijmegen
– Beste Fromager: Maarten Koek – Perceel, Capelle a/d IJssel
– Hotel van het Jaar: Prinsenhof, Groningen
– Terras van het Jaar: Tante Koosje, Loenen a/d Vecht

Belangrijkste verschuivingen
Gedaald in de nieuwe gids zijn onder meer: De Leuf, Seinpost, Niven, Jerome, De Swarte Ruijter en Scherp. Belangrijke stijgers: Chapeau! (van 18 naar 18,5), De Treeswijkhoeve (van 17 naar 18), Vinkeles, Resto Bar Pure-C, Bord’eau (alledrie van 17 naar 17,5), ’t SchultenHues, &samhoud places, De Nederlanden, Le Restaurant, Bij Jef (alle vijf van 16 naar 17), Spetters (van 12 naar 16), La Provence, ’t Amsterdammertje, De Vierbannen (alledrie van 15 naar 16), De Nieuwe Winkel, Chez Paul (beide van 13 naar 15).
De hoogst genoteerde nieuwe zaken in de gids zijn Joelia (18 punten), Librije’s Zusje Amsterdam (17 punten), en De Goudplevier (16 punten).

Pas op de plaats
De belangrijkste constatering van GaultMillau is dat de ontwikkelingen in onze gastronomie op dit moment grotendeels stilstaan. Er is nog geen nieuw perspectief en iedereen wacht op betere tijden. Bij het absolute topsegment is wel verandering te bespeuren. De creativiteit neemt toe en aan de gerechten is te zien dat er weer meer mensen in de keuken staan. De gerechten zijn verfijnder en complexer dan eerst. In enkele regio’s in Oost-Nederland en in Zeeland zit vrij veel beweging. Onbekende chefs en sommeliers presteren daar dikwijls beter dan hun collega’s in grote steden als Rotterdam en Amsterdam. GaultMIllau was het afgelopen jaar soms echt verrast door de kwaliteit van de gerechten en de professionaliteit van het personeel.

Beste Fromager
Een nieuwe GaultMillau award dit jaar: die van Beste Fromager. Hij viel te beurt aan Maarten Koek van restaurant Perceel. Hij weet als weinig anderen van kaas een serieus moment in het menu te maken. Met gedurfde wijn-kaascombinaties bewijst hij dat er meer mogelijk is dan de officiële smakenleer doet vermoeden.

GaultMillau lunch
De GaultMillau presentatie werd ’s middags voorafgegaan door een feestelijke lunch voor genodigden in het Auditorium Centre van de Amsterdam RAI. Onder leiding Edwin van de Goor (Seinpost) verzorgden de chefs Sander Spruijt (De Burgemeester), Thomas d’Hooghe (Hemelrijk), Dennis Huwae (&samhoud places), Laurent Smallegange (Spetters) en Jonathan Zandbergen (’t Veerhuys) de culinaire invulling.

Verkoop
Vanaf dinsdag 4 november is de nieuwe GaultMillau gids verkrijgbaar in diverse boekhandels en via internet tegen een verkoopprijs van euro 12,95 (ISSN 1872-6666).